Päivikki Mäkelä

Elä kanssani terveellisemmin.
 

 
 

 

Aloe Vera

Klikkaa tästä päästäksesi minun Forever Aloe Vera sivuilleni

ALOE VERA virkistää, vahvistaa ja parantaa.
 
 
Tuhansia vuosia tunnettu aloe vera on monipuolinen luonnontuote. Trooppinen kasvi virkistää, kohentaa yleiskuntoa ja parantaa vastustuskykyä.
Liljoihin kuuluva, trooppinen aloe vera on yksi maailman vanhimmista tunnetuista lääkekasveista. Kleopatra kylpi aloe verassa, ja Kristoffer Kolumbus paransi sillä vaivojaan. Moni tunteekin aloe veran lähinnä sen ihoa hoitavan ja nuorentavan vaikutuksen takia.
Aloe vera on kuitenkin myös monipuolinen lisäravinne. Tehoa voimistaa sen ainutlaatuinen koostumus: aloe verassa on 200 vaikuttavaa ainetta, kuten aminohappoja, vitamiineja, kivennäisaineita, bioflavonoideja ja entsyymejä. Lisäksi ainesosat ovat keskenään ihanteellisessa tasapainossa, mikä lisää suotuisia vaikutuksia.
Norjalainen lääkäri Audun Myskja on käyttänyt jo pitkään aloe veraa menestyksellisesti omien potilaidensa hoidossa muun lääketieteellisen hoidon rinnalla. Kirjassaan Aloe vera – luonnon aarreaitta (Bazar Kustannus Oy 2007), Myskja toteaa, että ”aavikon lilja” on erityisen hyödyllinen vaivoja ja sairauksia ehkäisevänä lisäravinteena. Paras vaikutus saadaan, kun aloe veraa käytetään yhtä aikaa sekä sisäisesti että ulkoisesti.
Audun Myskja vaikuttui aloe verasta 1990-luvun alussa, kun hän käytti sitä hoitaessaan omaa, jalkapallopelissä loukkaantunutta polveaan.
– Polvi vaurioitui niin pahasti, etten pystynyt kävelemään enkä taivuttamaan sitä. Ystävälläni sattui olemaan mukanaan aloe vera -suihketta. En ikinä unohda sen hämmästyttävää tehoa. Saatoin suorastaan nähdä haavan syvän kuopan umpeutuvan tunti tunnilta. Seuraavana aamuna kipuja ei ollut, ja polvi sieti jo rasitusta. Kolmen päivän kuluttua vammasta näkyi vain pieniä jälkiä.
Myskja kehuu, että aloe vera on tasapainoinen sekoitus terveyttä edistäviä ravintoaineita. Esimerkiksi tulehdusta ehkäisevät antrakinonit ja tietyt sokeriaineet vahvistavat immuunijärjestelmää ja hoitavat suoliston limakalvoja.
Aloe vera puhdistaa
Asiantuntija korostaa silti, että kyse ei ole varsinaisesta ihmelääkkeestä.
– Aloe vera ei voi korvata terveitä elämätapoja eikä lääketieteellistä hoitoa. Aloe verassa on yli 75:tä tärkeää ravinnetta, mikä tekee siitä ainutlaatuisen lisäravinteen. Sisäisesti aloe veraa nautitaan geelijuomana, joka on valmistettu lehden hyytelömäisestä hedelmälihasta.
Aloe vera poistaa kuona-aineita, puhdistaa suolta ja edistää ruuansulatusta. Se parantaa vastustuskykyä ja kohentaa yleiskuntoa. Aloe vera ehkäisee tulehduksia, lievittää kipuja, alentaa kuumetta ja tuhoaa pieneliöitä, kuten bakteereja, viruksia ja sieniä.
Aloe veraa käytetään myös ulostuslääkkeenä. Lisäksi se lieventää alkoholin haittavaikutuksia, eli helpottaa krapulaa. Kasvilla on myös antioksidanttisia vaikutuksia.
Yksi tärkeä ominaisuus on, että aloe vera parantaa vitamiinien ja muiden ravintoaineiden imeytymistä elimistöön.
Geelin lisäksi aloe veraa voi nauttia sisäisesti mehuina ja kuitupitoisina juomina.
Aloe vera hoitaa haavat
Ulkoiseen käyttöön aloe vera -tuotteita on runsaasti tarjolla ihovoiteista saippuoihin ja tippoihin.
Aloe verasta valmistettu hyytelö on oiva ensiapuaine palovammojen, haavojen, ruhjeiden ja tavallisten ihovaivojen, kuten ihottuman ja psoriasiksen, hoidossa. Hyytelöä sivellään suoraan hoidettavalle alueelle useita kertoja päivässä.
Aloe verasta tehdyt ihovoiteet tepsivät ihotulehduksiin ja finnien bakteeritulehduksiin. Myös lihas- ja nivelkivut helpottuvat aloe vera -voiteilla. Lihas- ja luustovammojen sekä haavojen hoidossa aloe vera -suihke on tehokas. Ja kun jännittyneitä lihaksia halutaan rentouttaa, suihkaus aloe veraa auttaa.
Geeliä suoraan lehdestä?
Aloe vera -kasvia voi käyttää ulkoisesti. Kasvin lehdestä nipistetään pala, joka avataan. Lehden sisällä olevaa geeliä levitetään haavaan, naarmuun tai vaikkapa palovammaan.
Vaarana voi olla, että kasvia ei ole kasvatettu luonnonmukaisesti tai että käytettävät lehdet eivät ole riittävän kehittyneitä.
Geeliä ei tule koskaan juoda suoraan lehdestä, sillä siitä voi seurata sivuvaikutuksia.
INFO Aloe vera
 
  • Lääkekasvina käytetty aloe vera tunnetaan myös tieteellisellä nimellä Aloe barbadensis Miller. Se muodostuu tikarimaisista, kovista vihreistä lehdistä, jotka kasvavat kasvin keskeltä ruusukkeena siten, että täysikasvuiset lehdet suojaavat uusia versoja. Lehdet voivat kasvaa 60–90 senttimetrin pituisiksi.
  • Aloe veraa viljellään Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla, Afrikassa ja Aasiassa sekä joillakin Tyynenmeren saarilla. Sekä viljely että korjuu tehdään käsityönä, koska siten lehdet eivät vahingoitu ja vaikuttavat aineet säilyvät koskemattomina.
  • Aloe veran käyttö aloitetaan yleensä pienillä annoksilla geelijuomaa, ja annostusta lisätään vähitellen. 30–60 millilitraa päivässä on sopiva määrä ylläpitämään terveyttä. Kun aloe veraa käytetään sairauksien tukihoitona, päiväannokset ovat isompia.
  • Aloe veraa voi antaa lapselle, joka on täyttänyt kaksi vuotta. Yleisohje on, että lapselle annetaan puoli annosta sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettäessä.
  • Aloe veraa käytetään myös eläinten hoidossa sekä sisäisesti että ulkoisesti.
  • Suomessa aloe vera -tuotteita voi ostaa verkostomyynnistä. Turvallisinta on käyttää tuotetta, jossa on International Aloe Science Councilin eli IASC:n laatuleima.
Lähde: Audun Myskja: Aloe vera – luonnon aarreaitta. 5. painos. Bazar Kustannus Oy 2007.
 
Lue myös Aloe Vera Wikipediasta. Klikkaa tästä!
© Päivikki Mäkelä  Powered by Semiko Project Oy